En stor TAK til alle!

 

En fortælling om en håndfuld af VM’s frivillige ildsjæle

Tekst og billeder af Henrik Andersen – frivillig på VM’s Kommunikationshold

Når 1.100 sejlere fra op mod 90 lande mødes for at sejle VM i 12 forskellige bådklasser, kræver det en kæmpe indsats for at lykkes. Et hav af folk arbejder hver dag i mange uger for at få tingene til at falde på plads, heriblandt 1.100 frivillige fra nær og fjern. Du møder dem på hele strækningen fra DOKK1 til Isbjerget, men også på vandet og bag kulisserne.

Her kan du møde en håndfuld af de energiske, venlige ildsjæle, i de blå trøjer med et ”Crew” på ryggen.


Inde i Sejlsportscentret er der et mylder af frivillige, sejlere og pressefolk, men foran trappen op til VIP-loungen bliver jeg venligt, men bestemt standset af Elin, der er flankeret af to kolleger. Det kræver et særligt adgangskort, så jeg kommer ikke længere. De to kolleger skal hurtigt videre, men Elin har tid til at snakke lidt.

”Det skal der være tid til”, siger hun med et bredt smil.

Elin blev lokket med i flokken, da både mand, to svogre og en stor del af Marselisborg Sejlklub er frivillige, og Elin er selv fast deltager på kapsejladsbanen hver onsdag. Af favoritter på vandet er især Jena Mai Hansen som deltog i Volvo Ocean Race, og er med Katja Salskov-Iversen i 49’erFX.


Længere inde i centret sidder Mathilde og køler af i skyggen. Det er varmt at være Mathilde i dag, for hun er inde i Skipper, VMs maskot.

Børn, unge og gamle vil gerne gi’ Skipper en High Five, Mathilde deler krammere ud, og er med på utallige selfies. Indtil hun må ind i skyggen igen. Ellers er der ikke så langt hjem, for Mathilde bor på 4. år på en båd i Sejlklubben Bugten sammen min sine forældre, der også er frivillige. Hun så muligheden for at være med til at skabe en god og sjov stemning, inden hun skal tilbage i gymnasiet efter ferien.


Lidt derfra fandt jeg Stefan, som fortalte om det fantastiske tilbud, der er til sejlere, frivillige og andre tilknyttet VM: 1/2 times gratis massage, inde på Navitas.

Stefan er under uddannelse som massør, og er elev på Århus Sejlklubs sejlskole, hvor han til et klubarrangement hørte om muligheden for at være frivillig. Så Stefan sluttede sig til fysioterapeuternes hold på Navitas, hvor man kan booke en tid til massage.


Alle bådene er på vandet, så udenfor har rampeteamet pause. Med udsigt over hele Århus Bugt sidder Kristine, Jesper og Jens. Mor, far og søn. Og en del af rampeteamet. Jesper er teamleder for 49’er FX-rampen, og har været i gang med forberedelserne i et år, og får hjælp af Jens i denne uge. Kristine er også på rampen, men bruger også tid på at heppe på sønnen Laurits Vinter, der dyster på banen i 49’er-klassen.


På vej videre kommer jeg forbi scenen hvor musikken spiller det meste af dagen, og her er står Hanne og Martin og venter mens hele det store frivilligkor gør klar til at optræde. Hanne har i dagens anledning fået en sømands-tattoo af en anden frivillig, Christinna, der sammen med Sabine maler og synger med under koncerten. Letmatrosen Sofus har også fået en tattoo, men den når jeg ikke at se, inden han skal op på scenen til resten af koret.


Koret er et socialt arrangement, hvor sangere i alle aldre har mødtes for at øve. Det er sang for hyggens skyld, og dagens optræden er med fællessang fra omdelte sanghæfter.


Det er blevet spisetid, og rundt omkring sidder folk med deres frokost-anretninger. Der er selvfølgelig mad til alle frivillige. Det er Flemming godt tilfreds med.

”Det smager godt”. Flemming har sin motorbåd liggende i havnen, er medlem af Århus Roklub og motorbådsklubben AMK, og kommer her stort set hver dag. Så da en bekendt blev frivillig, tænkte Flemming: ”Så må jeg da også hellere”. Det blev så til Parkerings- og Bådparkholdene.

”Det er sjovt, det her”, slutter Flemming, inden han spiser færdig.


Jeg går ind i et af de 3 madsteder for frivillige. Der er travlt og god stemning. Niels, Else Marie og Bente har første dag på cateringholdet, men de kaster sig over opgaven med stort engagement.

Niels og Else Marie er gift, og har haft båd i Aarhus i 4 år. De er med for at lære nye mennesker at kende, og hjælper samtidig Sejlklubben Bugten, hvor de er medlemmer.


Når så mange mennesker er samlet, bliver der en masse affald. Blandt containerne bag madteltene, arbejder Martin og Ane.

”Jeg er ikke rigtig frivillig”, siger Martin som det første. Han er nemlig en del af bureauet World Perfect, der har udviklet hele bæredygtighedsstrategien for VM.

Det med affaldssortering, delvis økologisk mad, lokale råvarer. Og sorterings-tasker til trænere og hjælpere i speedbådene, så også deres affald sorteres. Det er et tiltag der har vagt opmærksomhed.

Ane er delvist med som praktikant hos World Perfect, delvist som ”almindelig” frivillig.

”Det er blevet til en del uger op til VM, og også her under afviklingen. Men det er en vigtig indsats”.


Som en smutvej hen over havnen, er der anlagt en shuttle-færge, som drives af frivillige og solenergi.

Leif var kaptajn, Beth ordnede fortøjningerne, hjalp passagererne til og fra borde, og holdt udkig. Selvom turen er kort, er der Stand Up Paddlere, kanoer, fiskere og 1000 både. Men ikke en finger at sætte på sejladsen.

Leif er pensionist og bor i Sorø, men er rykket til Blommehavens Camping i 14 dage, for at hjælpe til under VM. Leif er glad for at få noget motorbådserfaring, men sejler ellers kapsejlads hjemme i Sorø. Det med at være væk fra Sorø er ikke ukendt for Leif, for om vinteren bor han på Grand Canaria.


Beth hverken har haft eller får noget med sejlerlivet at gøre. Men frivilligarbejder som til dette VM, det vil hun gerne. Det at der er så mange tilbud at vælge mellem, muligheden for selv at vælge sine vagter, sammenholdet, oplevelsen. Det er derfor Beth er med. På færgen her, Check-In, VIP loungen.

”Det er virkelig hyggeligt og sjovt, det her”

Og så er vi ovre på den anden side.


Og dermed er vi også ovre ved Bådpark 1, der huser Nacra 17-bådene, hvor Søren og Alex sørger for, at ingen uvedkommende komme ind. Søren var frivillig til Classic Car Race, og det gav blod på tanden til en tur til VM, da han så en annonce i et lokalblad.

”Det er sjovt at snakke med de unge mennesker fra hele verden, der gerne fortæller om dem selv og deres sejlads” siger Søren, der også er chauffør under VM. Det er noget helt andet, men også sjovt. Det er blevet til næsten 3 uger, så endnu en god indsats fra en frivillig.

Alex var med til Kulturby2017, test-eventen i 2017 og nu VM. 14 dage har han været med nu, og nyder at omgås og samarbejde med sejlerne, der er afslappede typer med godt humør. Alt er gået uden problemer, og alle på havnen tager godt imod VM.

”Man bliver glad af at være med til det her”.


Færgen tilbage blev stadig ført af Leif og Beth, og med ovre fra den anden side var to ældre damer i blå t-shirts. Det var Gudrun og Inga. De blev siddende, og sejlede med tilbage med det samme.

”Vi er færdige med vores vagter, så vi skulle da prøve færgen,” siger de i munden på hinanden og griner.

Gudrun og Inga har været frivillige til utallige ting. Gudrun startede i 2015 til optakten til Kulturby, og Inga som krydstogtsvært, da hun flyttede til Århus i 2012. Frivilligarbejde er et godt sted at møde nye mennesker, og begge var også med til Røde Orm. Siden er det blevet til mange vagter sammen. Her som Værter. De svarer på tilskuernes spørgsmål og viser vej.

Det kan godt være, det kniber lidt med benene, men humøret er højt. Og damerne er ikke blege for at ta’ en tørn, trods alderen, som ikke er hemmelig: Inga er 75, Gudrun er 86!

Men som de siger: ”Vi kan ligeså godt være ærlige, vi gør det for vores egen skyld!”

Frivillige er seje!

 

Mange familier og unge mennesker blandt de engagerede frivillige

Tekst af Pernille Bülow og billeder af Arne Kjær Hansen – frivillige på VM’s Kommunikationshold


Rampeteamet hjælper med at få både i og op af vandet og ikke mindst placeret korrekt i Bådpark 3. Her finder vi mange unge frivillige, som selv dyrker sejlsport. De har fået en grundig sikkerhedsinstruktion og går til arbejdet med stort engagement. Det er lykken, hvis man er så heldig at kunne hjælpe et af sine idoler.


Kristine er frivillig i teamet sammen med sin søn Jens, der selv sejler.


I ‘Bæredygtighedsområdet’ bliver vi shanghajet til en spændende fortælling om svampe, der spiser olie! Mykoremediering kaldes det. Kirsten er frivillig sammen med sine to sønner, Magnus og Lennart. Familien er flyttet til Aarhus, hvor sønnerne jagter flere pokaler. De sejler 29’er og Waszp. De støtter alle op om VM – dels for fællesskabet, men også for at slå et slag for bæredygtighed, som er et stort tema under folkefesten.


Så er det tatoveringstid. I Børnekulturteltet kan man få en gratis tatovering. Her møder vi Kathrine, som er med som en del af hendes praktik. Hun har ikke prøvet at tegne eller male før, så hun var meget spændt. Heldigvis har der kun været tilfredse kunder. Christinna og Hannah har lagt arm til.


I Røde Kors’ samaritertelt har det været stille og rolige dage. Heldigvis! Måske har alle de gratis vandposter i området været med til, at de besøgende husker at drikke vand. Cathrine og Ann er frivillige i Røde Kors. Med deres kompetencer sikrer de en god behandling, hvis uheldet skulle være ude.


Hos GoPaddle, hvor man gratis kan få lov til at prøve en kanotur, er der lidt ventetid. Det har været en stor succes med op til 200 sejlende pr. dag. GoPaddle støtter op om VM for at vise mulighederne, hvis du ikke er en hardcore sejler.