VM i 2018 er for samtlige 10 olympiske bådklasser + IKA kite, som afholder deres VM samtidig. Det betyder, at op mod 1500 sejlere i 1100 både med 300 + coachbåde gæster Aarhus i sommeren 2018. Et VM i den størrelse kræver op mod 8 kapsejladsbaner.

Hver kapsejladsbane skal have sit eget baneteam, der sørger for at alt spiller, når bådene skal konkurrere. Derfor er baneteams en kerneopgave, og det er vigtigt, at klubberne løfter opgaven på VM/OL niveau. Læs mere om de klubber der allerede er i gang med opgaven her.

Klubberne der har meldt sig til opgaven gennemgår et uddannelses- og træningsforløb der, foruden deres vigtige rolle under VM og Test Eventen, stiller dem rigtig stærkt fremover i deres kapsejladssektor i forhold til afvikling af kapsejladser i den internationale superliga. Det giver altså klubberne en kæmpe erfaring ved at være ”co-host” på VM i sejlsport 2018.

For at kunne varetage et baneteam, undervises klubberne eksempelvis i tørtræning, hvor hvert baneteam skal kunne varetage:

  • Banner og bemanding
  • Praktisk banearbejde
  • Radiokommunikation
  • Banegrej
  • Signalering i forhold til baneændring
  • Måle vindstyrke på alle positioner
  • Startprocedure ved VM 2018 og Test Eventen 2017

Et baneteam består af et mandskab på 25-30 personer og banebåde (RIBS, speedbåde og kølbåde). På en bane er der cirka 8-12 banebåde afhængig af banetype. Banebådene skal blandt andet varetage start, måltagning, udlægning af mærker, bane-marshallbåde og bane-safety.

Som udgangspunkt er et baneteam dedikeret til en bestemt klasse. Men udgangspunktet må også være en musketer-ånd på tværs af baneteams således, at Radial-baneteamet eksempelvis kan assistere 49’erens baneteam på dagen.

På nuværende tidspunkt er følgende klubber i gang med at uddanne sig til opgaven: Egå Sejlklub, Marselisborg Sejlklub, Aarhus Sejlklub i samarbejde med Bugten, Kongelig Dansk Yachtklub, Kongelig Norsk Seilforening og Hellerup Sejlklub i samarbejde med Vallensbæk Sejlklub.

Kurserne udbydes af henholdsvis Dansk Sejlunion og VM 2018 organisationen.